B A B - másképp
2004.05.17. 16:30
Bizonyítékok a bab kreatív felhasználására - gasztronómiai célból.
Hagymás babos hús
Hozzávalók: 1,5kg hagyma 2kg csirkemellfilé 1kg szárazbab 30dkg süritettparadicsom só,bors,csilipaprika,babérlevél,pirospaprika,olaj,2fej fokhagyma
Veszünk egy 6-8literes kondért, egy kevés olajon az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az előző este beáztatott babot,valamint sót,babérlevelet.1 órával később beleszórjuk a paradicsomot, borsot, valamint a csirkemelleket(amelyet előzőleg felnégyeltünk) és a fokhagymát. Végül belemehet a jó sok csili és a paprika. Laktató!
Mexikói babos pizza
Hozzávalók 4 pizzához: 400 gr paradicsom, 2 kis fej hagyma, 1 csípős, hegyes paprika, 2 szál bazsalikom, 1 kis doboz kukorica, 1 kis doboz főtt vesebab. 80 gr húsos, füstölt szalonna, só, bors, 4 elősütött pizzalap, 2 ek. olaj, 2 kk. szárított origano, 100 gr füstölt sajt.
A paradicsomot meghámozzuk, magjaikat-levüket eltávolítjuk és felaprózzuk. A hagymákat vékonyan felkarikázzuk. A paprika ereit, részben vagy egészben meghagyjuk, apróra felkockázzuk. A bazsalikomot leöblítjük, néhány levélkét félreteszünk a díszítéshez, a többit vékony csíkokra vágjuk. A kukoricát és a babot bő, hideg vízzel leöblítjük. A szalonnát felkockázzuk, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A szalonnát pirosra sütjük, rádobjuk a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, élénk tűzön, fedő nélkül 10 percig főzzük, azután a mártásba csúztatjuk a kukoricát és a babot. A vágott bazsalikommal, a csípős paprikával, ízlés szerint sóval borssal fűszerezzük, és éppen csak összeforraljuk. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, belefektetjük a pizzalapokat, és megkenjük az olajjal. Arányosan a tetejére simítjuk a ragut, megszórjuk az origanóval, végül a tetejükre reszeljük a sajtot, és a forró sütőben 10-15 percig sütjük. Díszítjük és azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc 1 pizza: 530 kcal/2215 kJ
Chili
A füstölt szalonnát vágd kis kockákra, s süsd ki. A zsírján párold meg az apróra vágott vöröshagymát; s ha már üveges, add hozzá a marhahúst is. Amikor a hús kifehéredett, szórd meg a pirospaprikával, keverd hozzá a paradicsompürét, majd sózd és borsozd. (A félretett szalonnakockákat is visszateheted.) Fedő alatt lassú tűzön párold 15-20 percig, majd keverd bele az előkészített babot, s lassan főzd tovább, míg meg nem puhul. (Időnként egy kis vizet kell aláönteni.) Tálalás előtt szórd meg reszelt sajttal.
BAB SÜTŐBEN SÓLET MÓDRA
Hozzávalók: (4 személyre) 1/2 kg fehér száraz bab 10 dkg árpa füstölt húsdarabok ízlés szerinti mennyiségben 2 kisebb hagyma 1 cikk fokhagyma 2 babérlevél 1 csésze paradicsomszósz 1 csésze olívaolaj
Elkészítés: 1. A babot jól átmossuk majd az árpával együtt egy éjszakára beáztatjuk. Másnap lemossuk és beleöntjük egy jól záró fedeles, magas oldalú tepsibe.
2. A hagymából, olajból és füstölt húsból pörköltet készítünk Hozzáöntjük a babhoz és az árpához.
3. Hozzáadjuk a két babérlevelet, cikk fokhagymát, paradicsomszószt majd felöntjük annyi vízzel hogy 2 ujjnyira ellepje a babot. Lefedjük és lassú tüzön megsütjük. Ha este betesszük 150 fokra, reggelre készre van főve.
|