Rivaldafényben: a B A N Á N
2004.05.17. 16:03
banános nyaflaty receptem sajna nincs, meg amúgy is családi titok, de a többi...
Banános pite
- Hozzávalók:
8 dkg vaj 7 dkg cukor 2 tojás 20 dkg liszt 1 sütőpor 1 dl tej 3 banán fél citrom leve 5 dkg mandula kis só
- Elkészítés:
7 dkg vajat habosra keverünk a cukorral. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a lisztet, a sütőport, a tejet, s egy csipet sót. A massza felét egy, a maradék vajjal kikent, lisztezett formába öntjük.
A meghámozott banánokat kettévágjuk hosszában, citromlével meglocsoljuk, majd a tásztára kirakjuk. Meghintjük az apróra vágott mandula felével. Rátesszük a tészta másik felét, erre szórjuk a maradék mandulát.
Takarékon sütjük kb. 40-45 percig.
Banános sonka
Kivajazott edény aljára tegyünk sonkaszeleteket és erre karikára vágott banánokat. Csepegtessünk rá citromlevet, morzsoljunk rá vajat és előmelegített sütőben kb 10 percig süssük. Tálaláskor csúsztassuk pirítós kenyérre.
Banános muffin
Hozzávalók: 1 banán 20 dkg liszt 3 teáskanál sütőpor 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál szerecsendió 1 csipet só 15 dkg natúr (sovány) joghurt 1,75 dl tej (alacsony zsírtartalmú) 5 dkg barna cukor
Elkészítés: A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A banánt meghámozzuk, és egy villával összetörjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a szerecsendióval és a sóval. A joghurtot, a tejet, a cukrot és a banánt simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket (kis adagokban). A tésztát a formákba töltjük, és 15-20 percig sütjük.
Banános-csokis muffin
Hozzávalók: 20 dkg liszt 2 teáskanál sütőpor ½ teáskanál szódabikarbóna 3 teáskanál kakaópor (nem instant!) 1 tojás 17,5 dkg cukor 1 dl olaj 12,5 dkg kefír 3 érett banán durvára vágott étcsokoládé
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. A banánokat villával péppé törjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a kakaóporral. A tojást kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat és a kefírt, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket, végül hozzáadjuk a banánt és a csokit is. A tésztát a formákba kanalazzuk, és 10-15 percig sütjük.
Banános joghurtkehely
Hozzávalók: 8 dl natúr joghurt, 5 közepes, érett banán, 5 dkg étcsokoládé, 1 dl tejszín, porcukor, vaníliaaroma, piros koktélcseresznye
Elkészítés: A csokit egészen apróra összetörjük, beletesszük egy teflonedénybe vagy egy hibátlan zománcú kis lábosba, ráöntjük a tejszínt, és gyenge láng fölött addig kevergetjük, míg a csokidarabkák teljesen feloldódnak. Akkor levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk. A joghurtot turmixgépbe tesszük, és négy meghámozott banánnal, pár csepp vaníliaaromával és ízlés szerinti porcukorral összeturmixoljuk. A banános joghurtot hosszúkás, talpas poharakba adagoljuk. A csokis tejszínt habverővel verve alaposan átkeverjük és a joghurtkelyhek tetejére kanalazzuk. Meghámozzuk a maradék banánt, felkarikázzuk és a csokis rétegbe félig belenyomkodjuk. Egy-egy piros koktélcseresznyével díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Banános csirke
Hozzávalók: 50 dkg csirkehús, 15 dkg fokhagymás paprikás kolbász, 2 éretlen zöld banán, 2 lilahagyma, 15 dg mirelit kukorica, 1 hegyes-erős paprika, 2,5dl húsleves, 1 rúd fahéj, 1 teáskanál ecet, olaj, só, 2 tyúkhúsleves kocka
Elkészítés: A csirkehúst kockákra vágjuk. A hagymát vékonyan, a kolbászt, banánt vastagabban felkarikázzuk. Megpirítjuk a kolbászt, zsírján pároljuk a hagymát. Olajat forrósítunk, megpirítjuk a húst. Felöntjük a levessel. Ecettel, fahéjrúddal fűszerezzük. Fedő alatt pároljuk. Ha puha, hozzáadjuk a kolbászt, a hagymát, a banánt, a kukoricát és a felszeletelt erős paprikát. Ízlés szerint sózzuk.
Banános fánk szezámmagos karamellel
|
Hozzávalók:
• 4 banán • 1 tojás • 10 dkg liszt • 3 dkg burgonyakeményítő • olaj
A karamellhez • 2 evőkanál szezámmag • 35 dkg cukor
Elkészítése:
A tojást 2 dl hideg vízzel, a liszttel és a keményítővel simára keverjük. A karamellhez teflonban megpirítjuk a szezámmagot. A cukorból és 1 dl vízből kevergetve karamellt főzünk, majd belekeverjük a szezámmagot, és levesszük a tűzről. Salátástálba hideg vizet és jégkockákat teszünk, egy tálalótálat olajjal kikenünk. A banánokat meghámozzuk, és vastag karikákra vágjuk. A tésztát a banánkarikákba nyomkodjuk, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, és tálalásig melegen tartjuk. A meleg karamellbe mártjuk, majd habszedő kanál segítségével a jeges vízbe merítjük. Lecsöpögtetjük, és az olajjal kikent tálba rakjuk. Azonnal tálaljuk, mert a fánkoknak kívül hidegnek és ropogósnak kell lenniük, belül pedig melegnek és puhának.
|
|