Vegetáriánus sarok
www.vegetarianus.hu 2004.05.12. 15:54
Rakott padlizsán
Hozzávalók: 1 kg padlizsán 1 cm-es szeletekre vágva, besózva 1/2 kg paradicsom körszeletekre vágva 1 TOFU vékony szeletekre vágva Öntet: 1 dl olívaolaj 1 citrom leve 2 tk. bazsalikom 2 tk só 2 csésze víz Rakjuk le egymás tetejére rétegesen a nyersen lecsepegtetett padlizsánt, paradicsomot és TOFU-t, és a TOFU tetejére öntsünk egy kicsit az öntetből, majd kezdjük előről a rétegezést. A rétegezést vízszintesen, és függőlegesen is készíthetjük, ha marad még az öntetből, akkor azt öntsük az egész tetejére. Közepes lángon süssük 30-40 percig, amíg a padlizsánok megpuhulnak.
Sütőtökös pite A tészta hozzávalói: 150 g margarin, 200 g liszt, 5-6 evőkanál hideg víz, egy csipet só A töltelék hozzávalói: 1 db sütőtök (kisebb méretű), 4 dl tejszín kemény habbá verve, 50 g barna cukor, 100 g kristály cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál őrölt szerecsendió, 2 db tojás, egy csipet só
Egy keverőedénybe tegyük a lisztet és a sót. Késsel daraboljuk a lisztre a margarint, kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk alaposan össze. Tegyük hűtőbe és pihentessük legalább egy órán keresztül. Közben készítsük el a tölteléket. A sütőtököt hagyományos módon a sütőben süssük meg, várjuk meg míg kihűl. Tegyük a tökhúst egy tálba, adjuk hozzá a cukrokat, az egész tojásokat és a fűszereket. Keverjük jól össze és a felvert tejszínnel lazítsuk. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát fél centisre és egy kerek, közepes méretű, vajjal, liszttel kikent piteformát béleljünk ki vele. Töltsük a tölteléket a formába, majd meleg sütőben 200 fokon süssük 10 percig, utána vegyük vissza a hőmérsékletet 130 fokra, és 45-50 percig süssük még. Érdemes fogvájóval próbát végezni, ha már nem ragad a töltelék rá, akkor szabad csak kivenni a sütőből. A kihűlt pitét tejszínhabbal díszíthetjük. *origo*
Sütőtökleves
Hozzávalók: 2 evőkanál margarin, 1 db vöröshagyma, 1 db fokhagyma, 50 dkg sütőtök, fél liter zöldség alapleves, fél liter tej, 1 teáskanál curry, fél teáskanál őrölt szerecsendió, fél teáskanál őrölt gyömbér, só, fehér bors
Egy lábasban forrósítsuk fel a margarint, tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Pár perc elteltével adjuk hozzá a curryt, és ezzel is pirítsuk legalább egy percig. Engedjük fel a zöldség-alaplevessel, adjuk hozzá a megtisztított és feldarabolt tököt és a fűszereket. Ha megpuhult, engedjük fel tejjel, forraljuk jól össze, és merülőmixerrel pürésítsük.
|
|