Délutáni Kávéház
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
'Cool' oldalak
 
Brazil parti?
 
WARNING - súlyos
 
Hírek, érdekességek
Hírek, érdekességek : Kliséket romboló borászok Bordeaux-ban

Kliséket romboló borászok Bordeaux-ban

[origo]  2004.05.12. 10:46

2004. május 12., szerda, 7:29 A világon talán legnagyobb presztízsnek örvendő bordeaux-i borversenyen 31 magyar bor kapott érmet. Az eredmény az előző években elérthez és a nyugati szomszédok által idén elérthez képest is nagyon jó. Az [origo]-nak nyilatkozó borászok és szakértők többsége szerint látszanak a pozitív jelek, és úgy tűnik, a magyar borok elindultak az őket megillető hírnév felé. Ennek eléréséhez azonban komoly munkára van szükség, el kell feledtetni a kialakult negatív kliséket és meg kell tanulni túlélni az újfajta versenyt. A bordeaux-i eredmény mindenképpen nagy lépés e cél felé.

A megítélés nem tükrözi a színvonalat

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a francia Challenge International du Vinen hat magyar bor kapott aranyérmet. Összesen 31 érmet szereztek a hazai borászok, ami komoly teljesítménynek számít a nagy presztízsű nemzetközi versenyen. A bornagyhatalomnak számító Németország borai összesen 17 érmet (3 arany, 9 ezüst, 5 bronz), míg az ugyancsak bornagyhatalom Ausztria borászai 11 érmet (1 arany, 6 ezüst, 4 bronz) vihettek haza.

A magyar eredmény sokszorosa az előző években elért átlagnak. A mezőny pedig nem kicsiny: a 25 éves múltra visszatekintő rendezvényen átlagosan 5000 minta bor érkezik a világ 40 országából. A benevezett minták 25 százalékát díjazta a 771 tagú nemzetközi zsűri, így összesen 171 aranyérmet, 469 ezüstérmet és 566 bronzérmet osztottak ki.


Forrás: MTI


A bordeaux-i Challenge testvérrendezvénye a Vinexpo: a bemutatón évente 40 ország közel 2500 kiállítója vesz részt és a rendezők legalább 55 ezer érdeklődőre számítanak.

A francia nemzetközi borverseny minden országból érkező bornak, pezsgőnek és borból készült párlatnak nyitva áll, a mintákat ország, megnevezés, szüret és cukortartalom alapján osztják el, így kerülnek a kóstolópanelek elé. A kóstolás vakon történik, a minták címkézetlen üvegben, jelöletlen dugóval kerülnek a kóstolók elé, az értékelési kritériumokat a szervezők pontosan meghatározzák. A kóstolókat is komoly kritériumok alapján válogatják ki, csak olyanok vehetnek részt az osztályzásban, akik hivatásosan foglalkoznak borral, valamilyen borkóstoló klub tagjai vagy hivatalos borkóstolók.

A verseny nagy presztízsnek örvend a szakmában: a szervezők szerint díjnyertesek borai iránt komoly érdeklődés mutatkozik, egy itt elnyert éremnek közvetlen gazdasági haszna van. A Challenge díjazottjai jogot kapnak arra, hogy grafikailag reprodukálják a díjakat a nyertes borok üvegein, hirdetési anyagaikban, reklámozhatnak a verseny hivatalos díjnyertesi brosúrájában és a verseny honlapján.

Miért pont Bordeaux?

Immár két évszázada a bordeaux-i régió termeli azokat a borokat, amelyekhez a szakértők világ összes többi borát hasonlítják. Ez leginkább a vörösborokra igaz, hiszen a régióban termelt borok 85 százaléka vörös, 15 százaléka fehér. A bordeaux-i régiónak egyedülálló tulajdonságai vannak, a klíma és a talaj tökéletes a legjobb borok előállítására alkalmas szőlőfajták termeléséhez. A környéken mintegy 9 ezer ún. chateau található, amely egyenes fordításban kastélyt, várat jelent, a borászatban szőlőtermelő bírtok vagy pincészet.


Forrás: [origo]


A franciák komoly szabályzatokhoz kötik a bortermelést, ezeket az Appelation d'Origine Controlée (A.O.C.) tartalmazza, amely földrajzi helyhez, eredeti névhez és minimális termelési szinthez köti a borokat. Általában minél pontosabb a meghatározás, annál drágább a bor. Először a Bordeaux nevet tüntetik fel - illetve felsőbb kategóriaként a Bordeaux Supérieurt -, amely az egész régióra vonatkozik, azután jön a körzet (vagy borvidék) neve, pl. Médoc, majd ezután a falu vagy település neve, pl. Paulliac. A bordeaux-i régióból így összesen 57 különböző megjelölésű borfajta származhat. A szigorú rendszer kidolgozása az 1855-ös párizsi világkiállításra vezethető vissza: III. Napóleon ekkorra rendelte el, hogy valamilyen rendszer szerint kategorizálják a legjobb francia borvidékről származó italokat.

A Gironde öbölbe torkolló Garonne folyó két partján található különböző mikroklíma és talaj két nagy részre osztja a bordeaux-i borokat: a nyugati- és keleti parti borokra. A nyugati parton inkább a Cabernet sauvignon alapú borokat készítenek, ezeknek intenzívebb az ízvilága és nagyobb a tannin tartalma. A legismertebbek a pauillaci, médoci és sauterni pincékből származók. A keleti parton - például St. Emilionban és Pomerolban - a Merlot alapú borok az elterjedtebbek, ezek gyümölcsösebb ízű, könnyedebb borok.

A megítélés nem tükrözi a színvonalat

A hazai borok megítélése korántsem tükrözi a minőségi színvonalukat, áll az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentésében. A magyar borok alulértékeltek, megítélésük meglehetősen gyenge Európában - mondta a Magyar Rádiónak az Argárgazdasági Kutatóintézet munkatársa, Radócné Kocsis Teréz. A magyar palackozott borok kivitele visszaesett, miközben az európai piacokon emelkedett a vörösbor és a minőségi bor ára, mondta az intézet munkatársa.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet szerint egyedül a tokaji bor indul jó eséllyel az európai piacon, a többi márka esetében komoly munkára van szükség, ha jó eredményeket szeretnének elérni borászaink a hazai piacon.


"Kis-Bordeaux"


Forrás: MTI


Azt mondják, hogy a bordeaux-i verseny a legrangosabb, bár már vannak más nagy borversenyek is, például a párizsi, mondta az [origo]-nak az idén a 2000-es Cabernet sauvignon selectionnal ezüstérmet nyert Takler András.

Minden ilyen nemzetközi verseny sokat számít marketing szempontból, még akkor is, ha idén az ún. "kis-Bordeaux" versenyt rendezték meg, tette hozzá. (Az idén a Bordeaux városától északra található kisvárosokban, Bourgban és Blaye-ban április 24-én rendezték meg a Challenge International du Vinre "szűkített" változatát.) A szakma által csak "nagy-Bordeaux" néven emlegetett versenyt ugyanis kétévente rendezik meg, a következő alkalom 2005-ben lesz.

Az idei kisebb, bár megítélés szempontjából hasonlóan rangos verseny nevezési díja mintánként 72 euró, és hozzávetőlegesen ennyibe kerül a kiszállítás költsége is. A versenyre egy mintából 6 palackot kell küldeni. Aki tehát, mint Takler András, 2 mintával vesz részt a versenyen, forintban kifejezve mintegy 400 ezres költséggel számol.

Kékfrankos Manhattanben

A Takler pince

A vállalkozás irányításában ma hárman osztoznak: Takler Ferencet két fia, András és Ferenc segítik a munkákban, mindketten végzett borászok. A család ültetvényei a Szekszárd történelmi borvidék kiemelt dűlőiben helyezkednek el: Decsi-hegy, Hidas-Petre, Görögszó, Felső-Cinka, Faluhely. Fő szőlőfajtáik a Kékfrankos, a Cabernet franc, a Merlot, és a Kadarka.


A tavalyi és idei évben ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a magyar borok iránt, a szekszárdi borász szerint. A tavalyi nagyversenyen egy aranyérmet és egy ezüstöt nyert Takler-pincészet az amerikai piacra talán egy kicsit jobban koncentrál, viszonylag szép sikerrel: Manhattan több éttermében is fellelhető a nemzetközi díjas 2000-es Kékfrankos és a Regnum. Bár Hollandiából és Angliából is van évi 1-2 ezer üveg megrendelés, a borász szerint az európai piacon nem könnyen fogadják be az új borokat; már leosztották a szerepeket.

Az eredmények tekintetében azonban mindenképpen megérte a részvétel, Takler András szerint. "Most megyek egy párizsi kiállításra, és egy társaság, amely magyar borokat szállítana ki, már ismerte a nevünket" mondta a szakértő.

A szekszárdi borok minden évben hoznak érmet, mert a mai igényeknek megfelelnek, mondta Takler András. Ez azt jelenti, hogy a különleges, szubmediterrán klímából eredő fűszeres és elegáns ízüket könnyű felismerni, mert egyediek, mondta a borász, aki szerint ez az, amire építeni kell.

A sokat mondó Bikavér


Forrás: MTI


Taklerék: a borászat családi hagyomány.

A kisebb családi pincék 80 százalékban belföldi piacra értékesítenek. A szakértők szerint lehetetlen feladat lenne kamionszámra szállítani bort a nagy kereskedelmi láncokba. Ezért vélik többen úgy, hogy a magyar borokkal meg kell találni a kisebb, kényesebb exkluzív piacokat. Ezt azonban nehezíti a megtépázott hírnév.

Rengeteg gyenge minőségű bor van kint a legalsó polcokon, mondta Takler András. A szakértő szerint tipikus példa erre a Bikavér esete: komoly piaci esélyei lennének ennek a bornak, ha nem lenne a neve Bikavér. "Sokszor nagyon gyenge minőségű borra kerül rá a minőséget garantáló állami jegy, ez pedig elfogadhatatlan", mondta Takler András. A borász szerint elképzelhető, hogy akár 50 éves, kitartó munkával lehet csak változtatni a helyzeten szerencsére azonban látni az olyan pozitív jeleket, mint amilyen a bordeaux-i verseny eredménye - tette hozzá.


Három érem az első komoly külföldi versenyen


Forrás: ==


Az egri Thummerer Vilmos borai három érmet szereztek a bordeaux-i versenyen. Nem értékeljük túl az érmeket, mert ugyan óriási számú bor jelenik meg a versenyen, mégis a szerencse is közrejátszik abban, hogy milyen zsűrihez kerül a benevezett bor - mondta az [origo]-nak az egri borász. Azért mégiscsak egy megmérettetésről van szó, és a nagy kínálatból érméket szerezni nem könnyű feladat, tette hozzá Thummerer Vimos. A borász egy kanadai verseny után (ami szavai szerint csupán szárnypróbálgatás volt) most indult először komoly nemzetközi versenyen, eddig nem tulajdonított nagy jelentőséget az ilyen eseményeknek.

Sok esetben, akár borbarátokról, akár a borral csak ismerkedő külföldi vendégekről van szó, érezhető, hogy egy ilyen elismerés számukra értéket jelent. A hazai fogyasztóknál is megfigyelhető, hogy egy bordeaux-i versenyen elért elismerés többet jelent, mint egy - egyébként hasonlóan nívós - hazai versenyen, például a VinAgorán elért eredmény, mondta Thummerer Vilmos. Sok vevő hozzáértő, de jobban érzi magét, ha alátámasztják szakértelmét, tette hozzá. A szakember egészen biztos abban, hogy az érmek gazdaságilag is jelentenek majd valamit, nem csak a hírnevet növelik. A nevezési díjat biztos visszahozza a három érem, mondta nevetve Thummerer Vilmos, aki szerit a magyar borok háttérbe szorulásának történelmi okai is vannak.

Thummerer pincészet

Thummerer Vilmos és családja 15 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Eger, Noszvaj és Novaj határában, a legjobb fekvésű dűlőkben - Áfrika, Vidra, Mészhegy, Tekenőhát, Kőkötő, Juszalagos - termelnek szőlőt. Fő fajtáik a Királyleányka, Chardonnay, Szürkebarát, Olasz rizling, Pinot blanc, Merlot, Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Pinot noir, Cabernet franc.


A szovjet időszak arról volt híres, hogy a mennyiséget tartották szem előtt a minőség helyett, mondta a borász. "Viszonylag elfogadható borokat készítettek, nem volt érdek, hogy kiemelkedő minőséget érjenek el. A többletenergia és munkát, ami a minőségi borok előállításhoz kell, nem honorálta senki" - mondta Thummerer Vilmos.

Mit tud az unió másik oldala?

Az sem elhanyagolható ok a borász szerint, hogy a nyugati országokat semmi sem késztette arra, hogy Magyarországról jó minőségű borokat vásároljanak. A minőségi borok piaca jól fizető szűk piac, nehéz a verseny, a borász szerint. "Reménykedem abban, hogy az EU-tagsággal megváltozik valami, hogy most már családon belül azt mondják: nézzük meg, mit tud az unió másik oldala". Ezek után Thummerer Vilmos szerint hozzá mernek majd fogni a drágább és jobb minőségű magyar borok importjához.

A magyar borok minősége sokat javult, a világ boraival felveszik a versenyt, a borász szerint. Sajnos nagyon nehéz azokba a csatornákba, bekerülni, amelyek a borértékesítésben részt vesznek, mondta az egri szakember. A legnehezebb azoknak a gasztronómiai vásárlóknak (éttermek, hotelek, kávéházak stb. tulajdonosai) a szokásait megváltoztatni, akik már a nagyapjuk ideje óta üzletelnek a borászatokkal, és kialakult a kölcsönös bizalom - mondta Thummerer Vilmos.

Erős marketing kell a piacra jutáshoz


Forrás: MTI


A szakember szerint a magyar borászatok, szőlészetek óriási erőfeszítéseket tettek a technológia és technika terén. "Eljutottunk oda, hogy elég jó lett a színvonal, a hiteleknek, az önerőnknek és a kormánytól független támogatási rendszernek köszönhetően", mondta a borász. A piacra jutáshoz azonban kiváló és erős marketing kell, ehhez pedig a pincéknek nincs pénze, mert a befektetéseik után a hiteleket törlesztik, mondta Thummerer Vilmos. Szükség lenne az állam segítségére egy erős és jó marketingstratégia kialakításában, mondta a borász.

Ettől függetlenül, Thummerer Vilmos szerint a legfontosabb a magyar piac, itt kell pozíciót tartani. "Ha nyitottabbá válik az ország, és erősödik az idegenforgalom, akkor meg tudjuk tartani a hazai piacot. Amikor Ausztria csatlakozott az unióhoz, nyolc hónapig tartott a rácsodálkozás a hirtelen beáramlott idegen borokra. Aztán az osztrákok visszatértek az osztrák borhoz. Ebben bízom itthon is" - mondta a borász.


Nincs esélyegyenlősége a magyar boroknak


Forrás: MTI


A francia érem két dolgot jelent a Challenge-en aranyérmet nyert soproni Jandl Kálmán számára: elsősorban a nagy eredményt a komoly nemzetközi megmérettetésen, ami magának a pincének tesz majd jót, másodsorban pedig az eddig méltánytalanul elhanyagolt kékfrankos fajtának segít majd az érem, hogy visszanyerje megítélését a borok között, mondta az [origo]-nak Jandl Kálmán.

A borász szerint egy-két kivételtől eltekintve nincs esélyegyenlősége a magyar boroknak az európai piacon. Az uniós tagországokkal azonos feltételeket kellene biztosítani a magyar borok számára: az Unióban mindenki nagyobb támogatottságot kap, mint mi, és a nagyságrend akár tízszeres is lehet - mondta Jandl Kálmán.

Olyan nagyságrendet kell kialakítani, amely hosszú távon is életképessé teszi ezeket a vállalkozásokat, mondta a soproni borász. Jelenleg 10 hektáros területen gazdálkodunk, az életképességhez és a reális versenyhelyzethez 15 hektár kellene, mondta a soproni borász.

Jandl pince

A pincészet központja Fertőrákoson található. A Jandl családi borgazdaság a fehérborok közül a soproni borvidéken közkedvelt Zöldveltelinit állítja elő. Specialitásuk a Kékfrankos, amelyből négyféle bort készítenek. A különlegességeket kedvelők számára érdekesség a nemrég telepített Syrah szőlő.


A pincészet honlapja


Ki kell használni Magyarország egyedi adottságait

A magyar bornak igenis van helye a világpiacon, mondta az [origo]-nak az egyik legnagyobb hazai hordókészítő, a Trust Hungary Rt. marketing igazgatója, Ruppert Ignác. A szigorú terméskorlátozás, a modern technológiák meghonosítása és a minőségre való törekvés egyértelműen elindult, és a francia versenyen elért eredmények is ezt mutatják, mondta a szakértő, aki szerint az ország egyedi adottságait ki kell használni.

Az EU-csatlakozás csak használ, de fontos, hogy lassú, folyamatos építkezésről van szó, nem kell rögtön az 50 dollár fölötti árkategóriát megcélozni, mondta a szakértő. Még nem beszélhetünk arról, hogy a magyar bor versenyképes az EU-ban, de vannak már erre utaló jelek, tette hozzá.

A bor szenzációs, de nagy lemaradás van borkultúrában


Forrás: MTI


A borkultúra kellő elterjesztése igen sarkalatos pont Ruppert Ignác szerint. "Dél-Afrikában tapasztaltam, hogy minden egyes étteremnek, hotelnek külön borkóstoló részlege van. Fél évvel korábban már hirdetik a rendezvényeket, komolyan terjesztik a borkultúrát. Ennek meg is van a hatása: az éttermeket járva láttam, hogy a dél-afrikai fogyasztók igen nagy százaléka issza előszeretettel a hazai termésű boraikat" mondta a marketingigazgató.

Magyarországnak nagy a lemaradása a borfogyasztás kultúrájában: a magyar fogyasztóknak a minőséget és a minőségi fogyasztást kell terjeszteni, és ebben nagy szerepe van a pincéknek, termelőknek, mondta Ruppert Ignác. Ha megvan az ár-érték arány, akkor nincsenek eladási gondok, a szakértő szerint.

"Ismerkedni kell a borokkal, meg kell tudni különböztetni őket, céltudatosan választani, hogy milyen alkalomra, milyen ételhez, mit iszunk. A termelőknek és pincészeteknek pedig meg kell érteniük, hogyan szolgálják ki a fogyasztókat és a világpiacot. Sok munka, de megéri, mert a magyar bor szenzációs" - mondta Ruppert Ignác.

Kántor Endre


Az aranyérmes borok listája

A Challenge International du Vinen aranyérmet nyert magyar borok listája:

Borfajta

Termelő

Város/régió

Palackozott mennyiség

Árfekvés

Gróf Zichy Merlot 2000

Liszt Pincészet

Szekszárd

6000 üveg

5-10 euró

Teleki Cabernet franc 2002

Csányi Pincészet

Villány

2100 üveg

5-10 euró

Cabernet franc 1987

Egervin

Eger

3600 üveg

30 euró fölött

Egri Hegybíró Bora -Egri Bikavér 1999

Dula Bence

Eger

5350 üveg

5-10 euró

Weingut Jandl Kékfrankos 2002

Jandl Arnold

Sopron

3000 üveg

10-15 euró

Zweigelt Selection 2002

Weingut Luka Pincészet

Sopron

5000 üveg

15-20 euró

(Forrás: www.challengeduvin.com)


Az ezüstérmes borok listája

A Challenge International du Vinen ezüstérmet nyert borok listája:

Borfajta

Termelő

Város/régió

Palackozott mennyiség

Árfekvés

Chateau Kajmád Szekszárdi Cuvée 2000

Liszt Pincészet

Szekszárd

20 000 üveg

5-10 euró

Cabernet sauvignon Selection 2000

Takler Pince

Szekszárd

1500 üveg

10-15 euró

Vida Merlot 2002

Vida Péter

Szekszárd

10 000 üveg

5-10 euró

Egri Merlot 2002

Don Simon

Eger

4000 üveg

10-15 euró

5 puttonyos Tokaji Aszú 1999

Dusoczky Pincészet

Tokaj/Budapest

1500 üveg

30 euró fölött

Egri Bikavér 1985

Egervin

Eger

1300 üveg

30 euró fölött

Cabernet sauvignon 2001

Fényes Tibor

Sopron

3000 üveg

5-10 euró

Nyakas Pince Chardonnay 2003

Nyakashegy Pince

Tök

50 000 üveg

10-15 euró

Szegi Tokaji Aszúeszencia 1972

Olaszliszkai Bor Ker

Olaszliszka

2000 üveg

30 euró fölött

Elixir Cuvée Barrique 2000

Polgár Zoltán

Villány

5000 üveg

20-30 euró

Egri Korona Merlot 2002

Egri Korona Borház

Eger

4000 üveg

5-10 euró

Royal Tokaji 0216 - 1996

Royal Tokaji

Mád

3116 üveg

30 euró fölött

Kovaskő Chardonnay 2003

St Anrdrea

Egerszalók

4050 üveg

5-10 euró

Merlot 2000

Thummerer Vilmos

Eger

1500 üveg

15-20 euró

Tokaji Hétszőlő 1999

Tokaj Hétszőlő

Tokaj

7300 üveg

10-15 euró

(Forrás: www.challengeduvin.com)


A bronzérmes borok listája

A Challenge International du Vinen bronzérmet nyert borok listája:

Borfajta

Termelő

Város/régió

Palackozott mennyiség

Árfekvés

Bock Cuvée Barrique 1999

Bock Valér

Villány

30 000 üveg

20-30 euró

5 puttonyos Tokaji Aszú 1999

Tokaj Disznókő

Tokaj

12 000 üveg

30 euró fölött

Cabernet sauvignon 2001

Ivanics-Roll Pince

Sopron

3000 üveg

5 euró fölött

Le Sommelier Cabernet sauvignon 2002

Malatinszky Kúria

Villány

12 000 üveg

10-15 euró

Royal Tokaji 0217 - 1996

Royal Tokaji Borászat

Mád

3116 üveg

30 euró fölött

Chardonnay Olaszrizling 2003

St Andrea

Egerszalók

24 000 üveg

5-10 euró

Vili Papa 1999

Thummerer Vilmos

Eger

6500 üveg

15-20 euró

Egri Bikavér 1999

Thummerer Vilmos

Eger

9500 üveg

10-15 euró

Cabernet sauvignon 2000

Weingut Luka Pincészet

Sopron

5000 üveg

15-20 euró

Chapel Hill Sparkling Brut - pezsgő

BB

Balatonboglár

260 000 üveg

5-10 euró

(Forrás: www.challengeduvin.com)


 

 
Időmérő
 
G-Mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
ide linkelj
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-05-10
 
Közszolgálat
 

Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...