Szendvicskrémek
www.origo.hu 2004.08.03. 16:59
Kenyérre, pirítósra kenhető, vendégváró szendvicskrémek recepjei
Tárkonyos-tojásos szendvicskrém
Hozzávalók: 6-7 tojás, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál mustár, citromlé, tárkony, só, fehérbors, 1 csokor petrezselyemzöld
A tojást főzzük meg keményre. Vágjuk apró darabokra, majd tegyük egy tálba. Adjunk hozzá a majonézt, tejfölt és mustárt. Fűszerezzük tárkonnyal, citromlével, sóval, őrölt fehérborssal és az összevágott petrezselyemzölddel. Óvatosan keverjük össze, majd tegyük hűtőbe pár órára. Frissen pirított kenyérre kenjük.
Tehetünk a tojáskrémmel megkent kenyér tetejére főtt rákhúst, sonkát vagy szeletelt paradicsomot is. Tölthetjük paradicsomokba is, rákhússal a tetején nagyon finom és mutatós előételt készíthetünk.
Füstölt padlizsánkrém Hozzávalók: 3-4 padlizsán, 2,5 dl olívaolaj, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, erőspaprika-krém, mustár, őrölt bors, só
A padlizsánokat mossunk meg, majd villával szurkáljuk meg. Faszenes grillsütőn 15-20 perc alatt süssük át minden oldalát. Akkor jó, ha a bőre jó égett és a belseje már jó puha. Vegyük le a gyümölcsöket a tűzről és hagyjuk kihűlni. Sütőben is megsüthetjük 180 fokon körülbelül 30-35 percig, de akkor a padlizsán nem lesz füstölt ízű. A füstölt ízt a faszén füstje adja.
A megsült padlizsán bőrét húzzuk le, majd a megpuhult húsát tegyük egy keverőtálba. Egy serpenyőben fél dl olívaolajon pirítsunk meg az összevágott vöröshagymát, majd tegyük a padlizsánhúshoz. Fűszerezzük összetört fokhagymával, erőspaprika-krémmel, mustárral, őrölt borssal, sóval. Merülőmixerrel vagy konyhai gyorsvágógéppel pépesítsük. Pépesítés közben lassan csorgassunk hozzá 2 dl olívaolajat. Vigyázunk, hogy a padlizsánkrém felvegye a hozzáadott olajat. Érdemes kis adagokban hozzáadni. Tálaljuk kis tálkákban, hűtsük jól le, majd kínáljunk hozzá frissen pirított kenyeret.
Tipp: padlizsán sütésekor tegyünk a tűzre egy-egy darab húsos paprikát is, majd húzzuk le a bőrét és tegyük a megsütött padlizsánhoz.
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés
Márványsajtos krém pirított dióval Hozzávalók: 200 g márványsajt, 100 g krémsajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor metélőhagyma, 100 g dió
Tördeljük össze a márványsajtot, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Ha nincs ilyen gépünk, akkor reszeljük bele egy tálba. Adjuk hozzá a krémsajtot, az összevágott petrezselyemzöldet, a metélőhagymát és a megpirított diót. Dolgozzuk jól össze, majd tegyük kis tálba és hűtsük le. Pirított fehér kenyerekre kenjük, szórjuk meg összevágott metélőhagymával és darabos pirított dióval.
A sajtkrémet tölthetjük félbevágott körtékbe, paradicsomba vagy almába is. Izgalmas ízt kapunk, ha a petrezselyemzöldet friss mentával helyettesítjük.
Elkészítési ideje 10 perc
Lazactatár avokádóval Hozzávalók: 450 g friss lazacfilé, 1 db édesköménygumó, 3 evőkanál olívaolaj, 2 citrom leve, 1 csokor metélőhagyma, 1 avokádó, só, bors
A lazacot és a megmosott édesköménygumót vágjuk apró kockára, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Adjuk hozzá az olívaolajat, a citromok levét, az összevágott metélőhagymát, sót és őrölt borsot. Aprítsuk fel a gép segítségével, vigyázzunk, csak pár pillanatig kapcsoljuk be a gépet, hogy a lazactatár darabos maradjon. Készíthetjük úgy is, hogy a halat és a köménygumót vágódeszkán csapókéssel aprítjuk fel apró darabokra, majd ezután keverjük össze a többi hozzávalókkal.
Az érett avokádót vágjuk két felé, magját vegyük ki, majd hámozzuk meg. Tegyük egy tálkába, ízesítsük pár csepp citromlével, sóval és őrölt borssal. Villával törjük össze alaposan. A lazac tatárt tegyük egy szép üvegtálba, tetejére simítsuk az avokádókrémet. Pirítósra kenve kiváló vendégváró csemege.
Tormás melegszendvics Hozzávalók: 100 g füstölt sonka, 100 g juhtúró, 2 evőkanál frissen reszelt torma, 1 evőkanál tejföl, 1 szál újhagyma, vaj a kenyér kenéséhez A sonkát vágjuk vékony csíkokra. A juhtúrót, a vajat, a tormát és a tejfölt tegyük egy edénybe és keverjük habosra. Adjuk hozzá a sonkát, a felkarikázott újhagymát, ízesítsük sóval, őrölt borssal, és keverjük simára. Kenjük vajjal megkent szendvicskenyerekre, majd grillsütőben süssük aranypirosra.
Rozmaringos-olívás focaccia Hozzávalók: 500 g liszt, 1 csomag szárított élesztő, fél teáskanál só, fél teáskanál cukor, 300 ml olívaolaj, 300 ml víz, 2 csokor friss rozmaringszár, 60 g magozott fekete olívabogyó Tegyük a lisztet, sót, cukrot, élesztőt és két evőkanál olívaolajat egy nagy tálba. Adjuk hozzá a langyos vizet, és elektromos keverő- vagy dagasztógéppel dagasszuk 10-12 percig (középkeménységű tésztává dagasszuk). Kenjük le a tetejét olajjal, majd kelesszük meleg helyen lagalább 40 percig.
Egy kis edényben forrósítsuk fel a maradék olívaolajat, dobjuk bele a rozmaring leveleit, és egy kicsit együtt forrósítsuk, hogy a rozmaring íze jól kioldódjon a forró olajban.
A megkelt kenyértésztát borítsuk ki egy lisztezett nyújtódeszkára, osszuk kétfelé, formázzunk belőle cipókat és nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra. Tegyük egy sütőlapra, majd ujjunkkal nyomjunk lyukakat a tésztába. Kenjük meg a rozmaringos olívaolajjal, és a lyukakba egy-egy szál rozmaringot és fekete olívabogyót tegyünk. Kelesszük még legalább 20 percig, majd forró, 200 fokos sütőben süssük 20 percig, míg piros ropogós nem lesz a kenyerünk. Ezt a kenyértésztát kiválóan használhatjuk pizza készítéséhez is.
|